Zó kies je een kinderfiets uit

Fietsen zit in ons bloed. Van kleins af aan zien we iedereen om ons heen al fietsen en worden we naar school gebracht met de fiets. Op een gegeven moment, al wanneer je nog maar klein bent, krijg je je eigen fiets en kan je onder begeleiding de wereld gaan ontdekken op een fiets. Er zit wel veel verschil in het soort fietsen en natuurlijk de kwaliteit. Zo groeien kinderen als ze jong zijn heel snel en is het zonde om steeds een nieuwe fiets te kopen. Daarom lichten we in dit blog toe hoe je het beste een fiets uit kunt kiezen. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Lengte en leeftijd

Eigenlijk is het belangrijkste waar je naar moet kijken de lengte en de leeftijd van het kind. Deze gaan meestal hand in hand samen, al kan het natuurlijk wel verschillen per persoon. Toch is het onderstaande rijtje gebruikelijk. Je kunt het dus goed gebruiken om een idee te krijgen naar wat je moet zoeken. De verkoper in de winkel kan je natuurlijk altijd nog persoonlijk advies geven.

12- en 14-inch

Een 12- en 14-inch kinderfiets worden meestal gebruikt voor kinderen tussen de drie en vijf jaar. Deze kinderfietsjes zijn dus echt bedoeld voor jongen kinderen die gaan leren hoe het moet. Vaak zitten er ook nog zijwieltjes aan. Voor extra veiligheid is een lichtgewicht kinderfiets aan te raden. Hierdoor kan je kind makkelijker op- en afstappen, harder fietsen en gemakkelijker omhoog en naar beneden fietsen. Meestal worden dit soort fietsen gebruikt voor kinderen tussen de 90 cm en 1,05 meter.

16-inch

De volgende stap is een 16-inch kinderfiets. Deze is bedoeld voor kinderen tussen de vijf en zeven jaar of met een lengte tussen 1,05 en 1,20 meter. Deze fiets is voorzien van een verlaagd frame waardoor kinderen gemakkelijker kunnen op- en afstappen, net zoals bij de 12- en 14-inch. Vaak zijn deze kinderfietsen ook voorzien van een stop-easy systeem, waardoor de overstap naar een 20-inch fiets makkelijker gaat.

20-inch

Je kind is eindelijk klaar voor een fiets zonder zijwieltjes, spannend! Deze fiets wordt dan ook wel gezien als de eerste ”echte” fiets. Vaak zitten er ook al versnellingen op en ook uitermate geschikt om alvast wat grotere afstanden mee te fietsen. Meestal volstaat dit type fiets voor 6- tot 8-jarigen of kinderen met een lengte van 1,20 tot 1,35 meter.

24-inch

Ook is er nog één laatste stap totdat je kind overgaat van een kinderfiets naar een volwassen fiets. Dit soort fietsen zijn eigenlijk kleinere versies van volwassen fietsen. Ze hebben vaak dezelfde functies, maar aangepast op de lichaamsbouw van kinderen van meestal tot 1,55 meter. Een goede oefening voor het echte werk dus!

Tip: op stip-kinderfietsen.nl kan je veel soorten kinderfietsen vinden met bijpassend persoonlijk advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *