Welke soorten luiers zijn er?

Er zijn tegenwoordig verschillende luiers op de markt. Sommige gebruik je maar 1 keer en sommige zijn wasbaar, zodat je ze meerdere keren kunt gebruiken. Er zijn ook verschillende soorten wegwerpluiers. Welke is het beste voor jouw baby? Dat hangt af van uw individuele situatie. Hier is een overzicht van de verschillende soorten luiers en hun voor- en nadelen, waardoor je hopelijk een goede keuze kunt maken.

Wegwerpluiers

De meest gekozen soorten luiers zijn wegwerpluiers. Vroeger was dit een ander verhaal, toen gebruikte men voornamelijk stoffen luiers die na gebruik werden gewassen. De meeste ouders kiezen nu voor wegwerpluiers, onder andere vanwege het gemak. Je trekt de luier tenslotte aan bij je kindje, en zodra deze vol is gooi je hem gewoon in de luieremmer. Makkelijk zat! Een nadeel van wegwerpluiers is alleen wel dat ze minder goed voor het milieu zijn, en dat ze best duur kunnen zijn. Vooral de luiers van A-merken. Gelukkig vind je dagelijks een goede Luiers aanbieding, waardoor je bijvoorbeeld een Pampers maandbox voor veel goedkoper kunt bemachtigen dan normaal. Deze aanbiedingen zijn wel zo fijn voor ouders, zeker als je een budget hebt. Je wilt ondanks dat je kindje natuurlijk wel het allerbeste geven.

Wasbare luiers

Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om wasbare luiers te gebruiken in plaats van wegwerpluiers. Sommige ouders vinden dat ze op de lange termijn geld kunnen besparen, terwijl anderen de milieuvoordelen van het gebruik van wasbare luiers waarderen. En natuurlijk zijn er ouders die beide redenen erg kunnen waarderen. Echter zijn er ook mensen die wasbare luiers maar vervelend vinden om mee te werken. Bij een volle luier zul je deze immers zo snel mogelijk moeten wassen, anders gaat het stinken en krijg je ze minder makkelijk schoon. Ook betekent het dat je op een dag meer wasjes aan het draaien bent. Zeker met wasbare luiers wil je liever wel een wasmachine hebben, zodat deze goed gereinigd worden. Wasbare luiers met de hand wassen is namelijk nogal een taak en ze worden er niet altijd even schoon van. Toch zijn er ouders die ondanks de nadelen zweren bij wasbare luiers, en niets anders willen. Hetzelfde geldt voor ouders die zweren bij wegwerpluiers.

Persoonlijke voorkeur

Welke soort luier uiteindelijk het beste is voor jou en je kindje, hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren. De ene ouder geniet van het gemak die wegwerpluiers bieden, anderen vinden het milieu zo belangrijk dat ze het niet erg vinden om wasbare luiers te gebruiken. Wat heeft jouw voorkeur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *