Waarom raken sommige mensen verslaafd aan drugs, terwijl anderen dat niet doen?

Niemand kan voorspellen of een persoon verslaafd zal raken aan drugs. Een combinatie van factoren beïnvloedt het risico op verslaving. Hoe meer risicofactoren een persoon heeft, hoe groter de kans dat het nemen van drugs kan leiden tot verslaving. Voor meer informatie kunt u  https://www.connection-sggz.nl/ raadplegen.

Biologie

De genen waarmee mensen geboren worden, zijn goed voor ongeveer de helft van iemands risico op verslaving. Geslacht, etniciteit, en de aanwezigheid van andere psychische stoornissen kunnen ook invloed hebben op het risico voor drugsgebruik en verslaving.

Milieu

De omgeving van een persoon omvat veel verschillende invloeden, van familie en vrienden tot economische status en algemene kwaliteit van leven. Factoren zoals groepsdruk, fysiek en seksueel misbruik, vroegtijdige blootstelling aan drugs, stress en ouderlijke begeleiding kunnen de kans op drugsgebruik en verslaving van een persoon sterk beïnvloeden.

Ontwikkeling

Genetische en omgevingsfactoren werken samen met kritieke ontwikkelingsstadia in het leven van een persoon om verslavingsrisico’s te beïnvloeden. Hoewel het nemen van drugs op elke leeftijd kan leiden tot verslaving, hoe eerder dat drugsgebruik begint, hoe groter de kans dat het zal uitgroeien naar verslaving. Dit is vooral problematisch voor tieners. Omdat gebieden in hun hersenen die de besluitvorming, het oordeel en de zelfbeheersing, zich nog steeds ontwikkelen. Daarom kunnen vooral tieners gevoelig zijn voor risicovol gedrag, waaronder het proberen van drugs wat problematisch kan zijn.

Kan drugsverslaving worden genezen of voorkomen?

Zoals met de meeste andere chronische ziekten, zoals diabetes, astma, of hart-en vaatziekten, is de behandeling voor drugsverslaving over het algemeen niet een remedie. Verslaving is echter behandelbaar en kan met succes worden beheerd. Mensen die herstellen van een verslaving lopen het risico op terugval voor jaren en eventueel voor hun hele leven. Onderzoek toont aan dat het combineren van verslavingsbehandeling geneesmiddelen met gedragstherapie de beste kans op succes voor de meeste patiënten garandeert.

Behandeling benaderingen op maat van elke patiënt, drugsgebruik, patronen en alle co-voorkomende medische, mentale en sociale problemen kunnen leiden tot voortdurende herstel.