Tips: hoe kies je een verloskundige?

Goed nieuws! Je bent zwanger en gaat een spannende tijd tegemoet. Hierbij moet je natuurlijk een aantal zaken regelen, waaronder het vinden van een verloskundige. Dit moet uiteraard op tijd gebeuren omdat er controles uitgevoerd moeten worden. Maar hoe kies je er nou eentje uit? Lees hieronder verder voor een aantal tips.

Locatie

Eén van de belangrijke punten waar je rekening mee moet houden is de locatie van de verloskundigepraktijk. Uiteraard is het handig als de praktijk in je buurt is, omdat het reizen scheelt aangezien je er vaak heen moet. Je bezoekt de verloskundige wel zo een 10 tot 12 keer. Dit is in het begin om de 4 weken, daarna om de 2 weken en in de laatste trimester is dit wekelijks.

Echter, kan het zo zijn dat er of geen praktijk in de buurt is, of omdat je er niet voor wilt kiezen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een verloskundige in Rotterdam, kies dan bijvoorbeeld een praktijk die op 10 tot 15 min rijdafstand is. Houd er wel rekening mee dat er niet al teveel verkeer is, vooral met de spits. Je wilt namelijk in spoedgevallen snel heen en weer kunnen. Ook geldt dit natuurlijk voor de verloskundige zelf, mochten zij naar jou moete reizen.

De perfecte match

Het is vanzelfsprekend dat de verloskundige die je kiest de perfecte match is, omdat je met elkaar te maken hebt tot het einde van de bevalling. Daarom is het dus ook logisch dat je alvast gaat zoeken op het internet naar de mogelijke opties. Handig is om van tevoren al een lijstje met belangrijke en dringende vragen op te stellen, zodat je die tijdens de afspraak kunt stellen om zo de onzekerheden op te helderen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen met hoeveel verloskundigen je te maken kunt krijgen, omdat ze weleens kunnen veranderen. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan als er ineens iemand anders voor je neus staat.

Daarnaast kun je ook rondvragen in je vriendenkring of aan je familieleden die er al eens mee te maken hebben gehad. Zij spreken namelijk uit ervaring en zouden een verloskundige kunnen aanraden. Dit voelt ergens toch wel vertrouwd omdat het is aangeraden door iemand in je kring en kun je de keuze ook makkelijker maken.