Houd hier rekening mee wanneer je een speelplein gaat inrichten

speelplein

Wanneer je jonge kinderen hebt of hebt gehad, heb je hier vast vaak lange middagen doorgebracht: het speelplein. Lekker toekijken met het warme weer terwijl je kinderen hun energie eindelijk kwijt kunnen, of misschien gaan of gingen je kinderen lekker zelf op pad naar speelplekken toe in de buurt. Je denkt er vaak niet over na, maar er komt heel veel kijken bij een speelplein inrichting. Benieuwd? Hier zijn drie vragen die gesteld worden tijdens het bouwen van een speeltuin.

Voor wie is het speelplein bedoeld?

Hier sta je vaak niet bij stil wanneer je in een speeltuin of een speelplein bent, maar het kennen van je doelgroep is heel belangrijk. Voor wie is de speeltuin of het speelplein eigenlijk bedoeld? Wat vindt de doelgroep leuk? Kleuters tussen de 4 en 6 jaar vinden andere speeltoestellen leuk dan bijvoorbeeld schoolkinderen tussen de 6 en de 12 jaar. Verder is het ook belangrijk je doelgroep te weten en goed te kennen in verband met de veiligheid. Grote toestellen kunnen een gevaar vormen voor kleine kinderen, terwijl ze voor iets oudere kinderen wat meer uitdaging bieden. Deze stap is daarom ook essentieel.

Hoeveel ruimte heb je ter beschikking?

Ook niet onbelangrijk natuurlijk. Stel je voor, je hebt allerlei speeltoestellen gekocht, maar dan kom je erachter dat je niet genoeg ruimte hebt! Zonde van je tijd en je geld. Het is daarom heel belangrijk van tevoren te weten hoeveel ruimte je kan benutten en hoe groot de speeltoestellen zijn die je wil aanschaffen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je niet te veel van je ruimte bezet met speeltoestellen. Er moet ook genoeg ruimte zijn om rond te kunnen rennen en om te kunnen zitten bijvoorbeeld. Balans is belangrijk.

Wat voor uitstraling wil ik?

De uitstraling heeft een grote impact op de ervaring die kinderen opdoen op een speelplaats. Bij uitstraling kun je denken aan aspecten als kleur, soorten speeltoestellen en lay-out. Kinderen vinden felle kleuren leuk en het is vaak ook een indicator dat een plein voor kinderen is bedoeld. De soorten speeltoestellen bepalen wat je allemaal kan doen op de speelplein. Je kunt maar een aantal kleine toestellen hebben en daarnaast een heel groot picknickgebied (wat dus weer met lay-out te maken heeft), of je kunt een aantal hele grote speeltoestellen hebben waar je lekker op kunt klimmen. Kinderen, maar ook de ouders, vinden verschillende dingen leuk, dus maak in je uitstraling duidelijk wat voor kinderen en ouders je wil aantrekken.

Voordat jij lekker kan genieten van je dagje weg of je dagje met de kids, zijn er honderden vragen en mensen jou voorgegaan om die dag tot een mogelijkheid te maken. Het bouwen van een speelplek is niet niks, maar de waarde die zo’n plek houdt is enorm.