Ben je als fietser aangereden? Dan heb je recht op letselschade

Als je als fietser aangereden wordt door een auto, vrachtwagen, scooter, brommer of motor, dan delf je altijd het onderspit. Je kunt lelijk ten val komen en (ernstig) gewond raken. Dit kan zorgen voor aanvullende ellende. Natuurlijk is het al waardeloos dat je gewond bent geraakt en dat je fiets kapot is, maar wat denk je van de bijkomende zaken? Je kunt (tijdelijk) niet naar je werk of school, je loopt inkomsten mis en je zult ook extra (reis)kosten moeten maken, bijvoorbeeld van en naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut. Ook kan het zomaar zijn dat je tijdelijk zelf niet in je huis aan de gang kunt gaan en dat je hulp moet inhuren. Dat kost allemaal extra geld en dus levert het extra stress op.

Als je als fietser aangereden wordt, ben je de pineut

Je wint het namelijk nooit van gemotoriseerd verkeer. Als fietser ben je de kwetsbare verkeersdeelnemer en dus moeten alle gemotoriseerde verkeersdeelnemers rekening met je houden. Het is zelfs zo dat je zelfs recht op een schadevergoeding hebt als je zelf fout bent. Zelfs dan kan de letselschadevergoeding oplopen tot 100%. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen tot 14 jaar en bij toepassing van de billikheidscorrectie. Als je als fietser aangereden wordt, of dit nu jouw schuld is of niet, het loont dus altijd de moeite om hier naar te laten kijken door een letselschadeadvocaat. Al kun je in eerste instantie gewoon een claim indienen bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.

Wat is een billikheidscorrectie?

Als je als fietser aangereden wordt, ook al is het je eigen schuld, en je raakt ernstig, blijvend gehandicapt en (dus) arbeidsongeschikt, dan zal de billikheidscorrectie worden toegepast. Deze correctie zorgt ervoor dat de gederfde inkomsten kunnen worden verhaald op de verzekering van de tegenpartij.

Dien je claim in bij de verzekering van de andere partij

Ieder gemotoriseerd voertuig dat de weg op gaat, dient minimaal WA (wettelijk aansprakelijk) verzekerd te zijn. Dit zorgt ervoor dat de verzekering uitkeert als een kwetsbare verkeersdeelnemer wordt aangereden. Je kunt je claim, nadat je bent aangereden, dan ook direct indienen bij de verzekering van de andere partij. Lukt dit niet omdat de andere partij geen gegevens heeft achtergelaten? Laat dan de politie komen om een onderzoek in te stellen. Vraag omstanders om hun visie te noteren en probeer een kenteken te achterhalen. Dit zal maar weinig voorkomen, omdat de verzekering de opgedane schade gewoon uitkeert. De veroorzaker of de sterkere partij gaat er zelf financieel niet op achteruit.