Heb jij baat bij examentraining?

Ga jij dit schooljaar beginnen met je laatste jaar van je opleiding? Dan kan het best zijn dat je nu al enige stress hebt over de eindexamens. Ook al hoeft het nog helemaal niet, we begrijpen het wel want die eindexamen blijven toch altijd een wel een spannend moment. Niet alleen voor leerlingen hoor. Ook ouders weten zich hier soms geen raad mee. Voor al die ouders en leerlingen bestaat er de welbekende examentraining maar hoe nuttig is dit nou eigenlijk?

Wat is het precies?

Een examentraining is een cursus waarbij leerlingen begeleidt worden in de voorbereiding op hun examens. De periode waarin je een examentraining volgt kan verschillend maar over het algemeen zijn de cursussen maar enkele dagen. In deze periode wordt de stof die je moet leren voor je examen definitief behandeld maar niet alleen de stof. Ook maak je kennis met de vraagstellingen en maak je een proefexamen. Op deze manier weet je wat je te wachten staat en zorgt dit tijdens het echte examen voor minder stress. Examentrainingen worden meestal georganiseerd door externe partijen. Dit betekent dat het niet vanuit school wordt geregeld. Toch zijn er tegenwoordig wel steeds meer scholen die een soort samenwerkingsverband hebben met partijen.

Voor wie is het?

Examentrainingen zijn voor een ieder die niet volledig zeker is van zijn of haar eindexamen. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben waarvan faalangst een hele bekende is. Ook zijn er veel leerlingen met dyslexie of concentratieproblemen die veel baat hebben bij deze cursus. Ook leerlingen die zichzelf niet zo goed kunnen motiveren om te gaan leren hebben we zeker al vaak voorbij zien komen. Eigenlijk is het dus voor een ieder die denk dat hij of zij er baat bij heeft. Examentraining heeft niet altijd de beste uitkomst te zijn maar kon sommige leerlingen wel net dat ene duwtje in de goede richting geven. Doordat er in kleine groepjes gewerkt wordt is er bijvoorbeeld veel meer tijd om de leerling te helpen. Iets wat in een klas met 20 of 30 leerlingen nog wel is lastig is voor de docent. Daarnaast kan het ook zeer motiverend werken om met andere leerlingen de stof te leren. Hierdoor voelen ze zich gesteund en leerlingen onder elkaar hebben toch een ander uitwerkingen op elkaar dan bijvoorbeeld ouders en leerlingen. Als ouders proberen te helpen kan een leerlingen zich hier soms onprettig bij voelen.

Dus op de vraag; of jij baat hebt bij een examentraining is het vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan of je het graag zou willen of niet. En bij twijfel, kan je het altijd een keertje proberen!