Als ouder bijdragen aan schoolontwikkeling

Je kent het wel: ouders die op school komen helpen met uitjes voorbereiden en begeleiden, helpen met lezen of een interessante gastles geven. Misschien ben jij wel één van die ouders of al geweest. Als ouder bestaan er namelijk heel veel manieren om bij te dragen en mee te werken aan schoolontwikkeling, oftewel het verbeteren van het onderwijs. Benieuwd hoe ook jij je steentje kunt bijdragen? Lees dan gauw verder!

Gastlessen

Dit zie je tegenwoordig steeds meer: iemand uit het professionele gebied komt een interessante presentatie geven over zijn werk of over een bepaalde situatie. Dit sluit vaak aan bij wat er wordt behandeld op dat moment in de les. Ook worden er steeds vaker ouders van leerlingen uitgenodigd om iets te vertellen. Zij werken bijvoorbeeld bij de politie, de overheid, als kok of bij een dierenasiel: alle beroepen kunnen langskomen! Op de basis- en middelbare school is dit een interessante en interactieve manier om meer te weten komen over de verschillende beroepen die er bestaan. Kinderen zullen hier over gaan nadenken en het thuis bespreken en wellicht worden ze wel geïnspireerd!

Lees- en rekenhulp

Voor veel kinderen is rekenen en begrijpend lezen lastig. Vaak wordt hier ook nog eens druk op uitgeoefend door ouders, want deze twee vakken zijn meestal bepalend voor het voortgezet onderwijs advies. Sommige scholen lassen de hulp van ouders in. Zij helpen bijvoorbeeld ‘s ochtends met lezen of helpen kinderen met rekenen. Hierdoor kan er veel gerichter hulp geboden worden en wordt het ook in kleinere groepjes besproken. Sommige kinderen durven dan juist eerder vragen te stellen.

Om het onderwijs te verbeteren op alle fronten – van kansenongelijkheid tot kwaliteit – heeft de overheid een regeling opgesteld, namelijk ”Regeling Schoolkracht”. Met dit budget kunnen scholen hun onderwijs verbeteren en zorg dat iedere leerling krijgt wat hij nodig heeft.

Geef een reactie