5 tips om relaxt te winkelen met kinderen

Een dagje winkelen is voor elke vrouw een favoriet, dus ook voor moeders. Urenlang van winkel naar winkel en tussendoor ergens heerlijk genieten van een welverdiende lunch. Helaas verloopt een winkeldagje niet altijd volgens plan als er kinderen bij zijn betrokken. Vaak zijn ze al veel eerder klaar met winkelen dan dat jij bent en barsten ze in tranen uit. Om zo’n winkeldag te voorkomen hebben wij 5 tips om een relaxte winkeldag mét de kinderen te hebben. 

  1. Beloning in het vooruitzicht

Geef je kinderen aan het begin van de dag iets om naar uit te kijken. Je kan je kinderen belonen met een cadeautje. Je kan ze bijvoorbeeld leuke kinderkleding laten uitzoeken of het simpel houden met een ijsje of een andere zoete lekkernij. Ook kan je de kinderen een leuke filmavond met warme chocomelk of hun favoriete avondeten beloven. 

2. Maak er een spelletje van 

Eerlijk is eerlijk, winkelen is voor kinderen eigenlijk niet zo leuk. Alleen maar achter je moeten aanlopen en kijken hoe jij allerlei kleding pakt die ze toch niet interessant vinden, zoals vrouwen kleding of babykleding voor hun jongere broertje of zusje. Logisch dat ze er snel klaar mee zijn. Om het wat leuker te maken, kunnen jullie er een spelletje van maken. Zeg bijvoorbeeld: “ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is paars”. Hierbij kan je iets in gedachten nemen op een rekje of op een plank. Zo kan je de kinderen laten raden terwijl jij de kleding bekijkt. 

3. Kies het juiste tijdstip

Winkelen op het juiste tijdstip is belangrijker dan je denkt. Jonge kinderen zijn op bepaalde momenten van de dag vermoeider dan anders. Probeer hier rekening mee te houden. Ook is het verstandig om de drukste momenten in de winkels te mijden. Ga dus vroeg op pad als het rustig is en de kinderen goed zijn uitgerust. 

4. Maak afspraken

Het is verstandig om je kinderen te laten weten waar ze aan toe zijn. Praat van te voren met ze en laat weten wat jullie gaan doen en wat je van ze verwacht. Bijvoorbeeld dicht bij elkaar blijven en niet rennen en schreeuwen in de winkels. Ook is het handig om op een gegeven moment aan te geven dat jullie bijna naar huis gaan als de kinderen nog even braaf meewerken. Dit zal ze motiveren. 

5. Blijf consequent

Maak duidelijk dat nee ook echt nee is. Als je een paar keer nee zegt en vervolgens toch overstag gaat, leert je kind dat zeuren helpt. En dat is het laatste wat je wil.